Protestni skup radnika iz preduzeca u restrukturiranju


U Beogradu održan protestni skup radnika iz preduzeća u restrukturiranju       

Ministar privrede prihvatio zahteve reprezentativnih sindikata

Zajednička akcija granskih sindikata iz sektora industrije iz UGS „Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata, uz zahtev i potpise  za smenu ministra privrede Saše Radulovića i  protestno okupljanje više od 500 radnika iz  153  preduzeća u restrukturiranju, urodila je plodom iz više razloga.

Na protestnom skupu koji je održan u dvorani Doma Sindikata u Beogradu,  uz učešće ministra privrede i njegovih saradnika, okupilo se više od 500 radnika i sindikalnih aktivista , među kojima je bilo oko 100 članova i sindikalnih poverenika iz Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“.  Predsednik Granskog sindikata IER NEZAVISNOST , Milorad Panović, obratio se učesnicima skupa i ministru Raduloviću, kao jedan od trojice kopredsedavajućih  ovog velikog protestnog skupa. Osim njega učesnicima protestnog skupa obratili su se još i predstavnici  Izvršnog odbora GS IER NEZAVISNOST:  Zoran Pantelić, Nenad Matić i Dragan Vesić.

 

Učesnicima protestnog skupa radnika, obratio se takođe  i veći broj predstavnika rukovodstva industrijskih sindikata u okviru SavezaSamostalnog sindikata,  a resornom ministru privrede postavljen  je i veći broj  pitanja od strane radnika i sindikalnih aktivista. U svojim izlaganjima predstavnici Granskog sindikata IER NEZAVISNOST  najviše kritika su uputili na izostanak socijalnog dijaloga o sudbini preduzeća u restrukturiranju, na nedostatak konsenzusa i državne strategije prema preduzećima u restrukturiranju,  na nevešte pokušaje ministra privrede da razgovara sa nekim minornim sindikatima koji nemaju nikakvo uporište u radništvu i teško da se uopšte mogu nazvati sindikatima! Ministar Radulović je pažljivo saslušao sva izlaganja i pokazao spremnost da odgovori na brojne primedbe i postavljena pitanja. 

 

Ministar privrede Saša Radulović, pružio je čvrsta uveravanja  da će se celokupan tok reforme preduzeća u restrukturiranju odvijati uz neposredno učešće reprezentativnih sindikata i zatražio podršku od  sindikata da se u neuspešnim  preduzećima izvrši promena poslovodstva. Cilj Ministarstva privrede je da oživi domaća preduzeća a ne da ih gura u stečaj i likvidaciju!  Za rešavanje pitanja socijalnih posledica restrukturiranja i privatizacije preduzeća  izdvojeno je 200 miliona evra.  Preduzeća u restrukturiranju će biti očišćena od dugovanja, izvršiće se konverzija duga u vlasništvo države,  radnici će postati akcionari svojih preduzeća po osnovu duga za neisplaćene zarade i svim će biti uplaćeni doprinosi za povezivanje penzijskog staža.

 

Radnicima će do 31. janurara 2014. biti obezbeđeno da prime minimalne zarade i biće rešeno bolno pitanje overe zdravstvenih knjižica.  Iz tih razloga je neophodno da se u samim preduzećima završe aktivnosti oko utvrđivanja poslovnog  stanja i ta aktivnost se mora što pre okončati.

 

Čelnici industrijskih sindikata iz UGS „Nezavisnost“ i Saveza samostalnih sindikata, zahtevali su od ministra Radulovića  da ispuni data obećanja, jer će se u suprotnom država suočiti sa ozbiljnim merama sindikalne borbe koje uključuju i blokadu saobraćajnica i infrastrukturnih objekata u mnogim gradovima Srbije, a od Vlade Srbije će biti zatražena njegova smena sa mesta ministra privrede.


Informaciju sačinio:

Dragan Vesić, izvršni sekretar GS IER NEZAVISNOST