Odrzan sastanak sa ministrom Serticem i njegovim saradnicima

Beograd,03.06.2015.

Na zahtev UGS NEZAVISNOST i Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” u sredu, 3.06. 2015. u Ministarstvu privrede, održan je sastanak predstavnika sindikata “Nezavisnost” iz realnog sektora sa ministrom privrede Željkom Sertićem i njegovim saradnicima državnim sekretarom Draganom Stevanovićem, pomoćnikom ministra Milunom Trivuncem i direktorom Agencije za privatizaciju Ljubomirom Šubarom.

U delegaciji sindikata “Nezavisnost” koja je razgovarala sa čelnicima Ministarstva privrede, bili su predsednik Granskog sindikata IER Nezavisnost Milorad Panović, izvršni sekretar Dragan Vesić, potpredsednici Nenad Matić i Zoran Pantelić, predsednik Granskog sindikata prehrane, ugostiteljstva, poljoprivrede i turizma, Dejan Titović i stručni saradnik UGS NEZAVISNOST, prof.dr.Zoran Ristić.


Centralna tema sastanka bila je fokusirana na aktuelne probleme preduzeća koja se nalaze u restrukturiranju, u započetom procesu privatizacije, kao i preduzećima koja se nalaze u fazi priprema UPPR i pokretanja stečaja. Najpre je potpredsednik UGS NEZAVISNOST, Milorad Panović ukazao na značaj socijalnog dijaloga u ovako složenom trenutku za privredni razvoj Srbije.  Posle skoro dve decenije odlaganja došli smo u situaciju da pod pritiskom MMF  rešavamo sudbinu velikog broja preduzeća u restrukturiranju, što je ozbiljan izazov i iskušenje i za sindikate i zaposlene. Predstavnici sindikata “Nezavisnost “  zatražili su od ministra Sertića i njegovih saradnika  punu transparentnost u predstojećim aktivnostima, sugerisali da se ni za jedno preduzeće predviđeno za privatizaciju ili stečaj,  ne donosi odluka bez dogovora sa sindikatima i uvažavanja stavova zaposlenih.


Ministar Željko Setić  se na početku još jednom osvrnuo na to da je ovoj Vladi ostalo u nasleđe da konačno reši ogromne probleme u ovom delu privrede, a takođe je ponovio da je većina direktora i poslovodstava u  preduzećima u restrukturiranju,   odgovorna za kašnjenje u rešavanju  problema preduzeća, jer im zbog ličnih interesa odgovara da privatizacije ili ne bude ili da se što kasnije desi! Oni koji se tako budu tako  ponašali u daljem toku tranzicije ovih preduzeća biće smenjeni i Ministarstvo privrede će uvažiti zahteve sindikata po pitanju smene takvih neodgovornih poslodavaca!.


Ministar Sertić se izjasnio da će dijalog i komunikacija sa sindikatom “Nezavisnost”, kao reprezentativnom sindikalnom organizacijom na nacionalnom nivou, u narednom periodu biti daleko bolja i naložio je svojim saradnicima da ubuduće mnogo brže i efikasnije odgovaraju na zahteve i pitanja predstavnika sindikata “Nezavisnost”.  U svom izlaganju ministar Sertić je posebno naglasio da “samo zajedničkim radom i  korektnom partnerskom saradnjom možemo rešiti ove velike probleme u kojima se nalazi ovaj deo srpske privrede, ali je isto tako ukazao da veći broj medija iznosi neistine po ovom pitanju, što iz neukosti novinara, što iz nekih ličnih interesa pojedinaca iz pojedinih preduzeća.”


Ministar Sertića je obećao da će Vlada Srbije biti što je moguće više fleksibilna i da će nastojati da sačuva svako radno mesto koje je moguće sačuvati, ali je naglasio da postoji veliki pritisak MMFa i Svetske banke da se ovaj proces završi što je moguće ranije, pa čak i to da se iznosi za socijalni program u narednom periodu umanje sa sadašnjih 200 eura na niže vrednosti. Zato  je pozvao radnike kojima je ovaj socijalni program ponuđen, a nemaju drugačije rešenje, da ga prihvate “jer će od sledeće godine ponuda sasvim sigurno biti biti daleko niža!”


Čelnici Ministarstva privrede su bili izričiti u tvrdnji da će SVI ZAPOSLENI u preduzećima koja su u postupku restrukturiranja, ili u stečajnom postupku DOBITI SOCIJALNI PROGRAM.  Obzirom da je bilo kontradiktornih informacija o ovom pitanju, za zaposlene čija su preduzeća predviđena za opciju stečaja, ministar je potvrdio svoje navode i pozvao sve koji imaju problem sa ovim pitanjem da se jave direktno Ministarstvu privrede.


Svim zaposlenima koji su ostvarili uslov za penziju, iz postupka restrukturiranja i oni koji su u predstečajnom ili stečajnom postupku, a do sada im on nije priznat niti povezan zbog neplaćanja doprinosa, biće povezan radni staž uredbom Vlade RS koja bi po vom pitanju trebalo da održi sednicu u subotu, 6.06.2015. odmah  po povratku premijera iz  SAD, gde je boravio u radnoj poseti.


U drugom delu satanka razgovaralo se o započetim postupcima privatizacije u pojedinim preduzećima, kao i planovima za naredne poteze. Suštinski je malo preduzeća gde se nešto konkretno uradilo ili gde postoje jasne odluke o budućnosti preduzeća.  Za jedan broj preduzeća postoje kontradiktorne informacije koje plasiraju sa jedne strane poslovodstvo, sa druge Agencija za privatizaciju ili resorno ministarstvo privrede. Zbog toga su predstavnici Sindikata “Nezavisnost”  insistirala da se u takvim slučajevima okupe svi akteri: predstavnici ministarstva, poslovodstva, sindikata i potencijalnih investitora, kako bi se otklonile nedoumice i kako bi se stvorile jasne pozicije o željama i namerama za budućnost ovih kompanija i o tome blagovremeno  informisali radnici.


Na kraju je dogovoreno da se započne sa održavanjem sastanaka po grupama delatnosti, i za svako pojedinačno preduzeće, i to po dinamici kako koja preduzeća budu ulazila u konkretnije postupke privatizacije ili rešavanja statusa.
Sindikat Nezavisnost će o tim aktivnostima detaljno informisati svoje članstvo i zaposlene.

 

Granski sindikat IER “Nezavisnost”
Granski sindikat PUT “Nezavisnost”