U zajedničkoj koloni sa evropskim sindikatima

Beograd, 17. oktobar 2016.

 

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost” učestvovao na protestnom maršu zaposlenih u industriji čelika , održanom u Briselu U organizaciji evropske federacije sindikata IndustriALL Europe, u Briselu je 9.novembra 2016. održan protest evropskih sindikata u sektoru industrije čelika pod sloganom: "Nema Evrope bez čelika".

Na ovom velikom protestnom skupu koji je pokazao solidarnost evropskih sindikata u borbi za zaštitu prava zaposlenih u industriji čelika, učestvovalo je oko 15.000 članova sindikata iz sektora industrije čelika iz: Belgije, Nemačke, Italije, Francuske, Holandije, Finske, Slovačke, Ćeške, Bugarske, Mađarske, Makedonije, Austrije, a iz Srbije je učestvovao Granski sindikat industrije, energije i rudarstva “Nezavisnost”, čiju je devetočlanu delegaciju predvodio predsednik Milorad Panović.

Bilo je to prvo učešće Granskog sindikata IER “Nezavisnost” u jednoj zajedničkoj protestnoj akciji sindikata učlanjenih u evropsku federaciju IndustriALL. Na taj način je otvoreno novo poglavlje u procesu reforme jačanju akcione spremnosti Granskog sindikata IER “Nezavisnost” za mobilisanje članastva i organizovanje sindikalnih akcija, što je deo strategije razvoja usvojene na nedavno održanom II Kongresu Granskog sindikata IER “Nezavisnost”.

Učesnicima ovog velikog protesnog skupa koji je simbolizovao jedinstvo evropskih sindikata učlanjenih u evropsku federaciju Sindikata IndustriALL Europe, obratili su se generalni sekretar Luc Triangle, predsednik nemačkog sindikata IG Metal, Jorg Hofmann, predsednik Sindikata metalaca Belgije i zamenik generalnog sekretara Evropske konfederacije Sindikata.

Na adresu Evropske komisije upućeni su zahtevi sa protestnog marša, a najvažniji zahtevi predstavnika evropskih sindikata u sektoru čelika, odnose se na protivljenje dampingu i uspostavljanju fer pleja u trgovini čelikom, eksploataciji jeftine radne snage, poštovanje socijalnih standarda i očuvanje radnih mesta oko 330.000 zaposlenih u industriji čelika, smanjenje emisije gasova i očuvanje životne sredine.

Evropski sindikati okupljeni u federaciju IndustriALL Europe, zahtevaju od Evropske komisije da prepozna značaj industrije čelika za ukupni ekonomski razvoj Evropske unije i Evrope u celini, pa je neophodno da se preduzmu mere za zaštitu proizvođača čelika , kroz fer tržišnu utakmicu.

Okupljeni učesnici protesta marširali su pored institucija Evropske unije u Briselu i poslali snažnu poruku o spremnosti da se bore za prava zaposlenih u industriji čelika u Evropi, kao i da nema Evrope bez čelika!

 

Izveštaj pripremio: Dragan Vesić, izvršni sekretar