Trodnevna poseta sindikatima u Srbiji Luca Triangla i Jirky Raine

Beograd, 24. avgust 2017.

 

Uz podršku  evropske federacije IndustriALL Europe poboljšati položaj zaposlenih  u  industriji tekstila, kože i obuće

U trodnevnoj poseti sindikatima u Srbiji boravili su Luc Triangl, generalni sekretar evropske  federacije IndustriALL Europe i Jyrki Raina, bivši generalni sekretar IndustriALL Global Union, a sada savetnik u projektu za industriju, tekstila, kože i obuće.

 

 

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ bio je neformalni domaćin najvišim  predstavnicima evropske i svetske sindikalne federacije, pa je prema programu njihove  radne posete, odmah po dolasku u Beograd, organizovan sastanak u kompaniji Confezioni Andrea, sa predstavnicima menadžmenta i članovima Odbora poverenika Sindikata „Nezavisnost“ u Confezioni Andrea.

 

Drugiog dana radne posete Luc Tringla i Jyrki Raine, organizovali smo okrugli sto na temu:

„Stanje, uslovi rada i perspektive socijalnog dijaloga u industriji tekstila kože i obuće“

Uz učešće predstavnika rukovodstva Granskog sindikata IER „Nezavisnost“ i Samostalnog sindikata tekstila, kože i obuće, na okruglom stolu su uzeli učešće i naši sindikalni poverenici iz kompanija: Proleter AD, GEOX i Confezioni Andrea.

 

Moderator okruglog stola bio je Luc Triangl, koji je učesnicima okruglog stola govorio o stanju industrijskih odnosa u sektoru tekstila, kože i obuće u Evropskoj uniji, kao i  o početku projekta koji će se sprovoditi uz podršku Evropske komisije, sa ciljem da se poboljšaju uslovi rada i zarade zaposlenih u tekstilnoj industriji i industriji kože i obuće u državama Zapadnog Balkana. 

 

Uvodna izlaganja na okruglom stolu  imali su i:

prof.dr Petar Đukić, stručni savetnik Granskog sindikata IER „Nezavisnost“ i

Milorad Vasiljević, predstavnik Privredne komore Srbije.

 

Nakon održanog okruglog stola visoki funkcioneri federacije IndustriALL Europe, posetili su kancelariju Granskog sindikata industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ i zadržali se u dvočasovnom razgovoru sa predsednikom  Miloradom Panovićem i njegovim saradnicima.

 

Trećeg dana radne posete generalnog sekretara IndustriALL Europe, Luc Triangla i njegovog savetnika Jyrki Raine  održan je sastanak sa sa svim članicama IndustriALL Europe iz Srbije. Na sastanku su učestvovali predstavnici Izvršnog odbora Granskog sindikata IER „Nezavisnost“, koji su svojom diskusijom doprineli da se sagleda realno stanje industrijskih odnosa u Srbiji i problema sa kojima se suočavaju radnici u industrijskom sektoru.